Bijzondere vondst in wand bouwplaats

ERMELO – Opnieuw zijn er in Ermelo bij graafwerkzaamheden restanten gevonden van een middeleeuwse pottenbakkersoven. Een gelukstreffer ditmaal. ,,Maar niet minder bijzonder," vertelt gemeenteambtenaar Peter van der Kemp. Deze nieuwe vondst zou een signaal kunnen zijn dat er in de Middeleeuwen sprake was van dorpsindustrie.

Vier jaar geleden werd er op het voormalige VAD-terrein al een pottenbakkersoven en afvalkuilen gevonden. De grote hoeveelheid aardewerk gaf informatie over het Veluwse dorp uit begin veertiende eeuw. Nu is er opnieuw materiaal gevonden van rond 1300. ,,We kunnen zien dat het niet gaat om een verplaatsing van activiteiten, dus de productie was groot," aldus Van der Kemp. Hij heeft twee kleuren scherven. Lichtere scherven, afkomstig uit de oven, en donkere scherven die waarschijnlijk tot de afvalkuil behoorden. Wat er zich in deze periode in Ermelo heeft afgespeeld, is relatief onbekend. ,,Hoe was bijvoorbeeld de economische situatie?" Van der Kemps adrenaline stijgt wanneer hij de scherven in handen houdt. ,,Ermelo is één van de noordelijkste gebieden met regionale pottenbakkerijen uit de Middeleeuwen. We waren kennelijk niet rijk genoeg om het tot een stad te laten uitgroeien." De ambtenaar legt uit dat er in dit gebied op loopafstand grondstoffen voldoende verkrijgbaar waren en dat transport van grondstof in die tijd enorm kostbaar was. ,,Het was dus logisch om zo'n pottenbakkerij dichtbij de grondstoffen te bouwen en het eindproduct via marskramers te verkopen." Van der Kemp, die enorm veel weet over archeologie, kan zich voorstellen dat er veel van de geproduceerde kogelpotten via de hanzestad Harderwijk verhandeld zijn. ,,Helaas staat er geen merkje 'made in Ermelo' onder," lacht hij.

Onderzoek op bouwplaats

Deze week gaan archeologen verder onderzoek doen op de bouwplaats. ,,Wij zijn heel benieuwd wat er nog gevonden wordt." Van der Kemp vertelt dat er op de vorige locatie (waar nu Albert Heijn staat) één oven is gevonden die gereconstrueerd kon worden. En dat er een halve oven en restanten zijn aangetroffen. Nu hoopt hij op een oven met inhoud (spinklosjes, fabricaten etc.) en een afvalkuil. ,,Deze vondst in de wand van de bouwplaats is toeval. Hij moet er sowieso uit omdat daar het riool komt." Voor deze archeologiedeskundige, die de opgravingen namens de gemeente nauwlettend in de gaten houdt, is het een bijzonder moment dat wellicht nog wijst naar meer. ,,Als er straks bij de Witte Herberg wordt gegraven, krijgen we waarschijnlijk nog meer informatie over Ermelo in de Middeleeuwen. Het is historische grond.