Korte lijntjes moeten gat dichten

ERMELO – De ministerraad heeft afgelopen week het Wetsvoorstel langdurige zorg naar de Raad van State gezonden. Deze wet zal per 1 januari 2015 de AWBZ vervangen waarmee er beter aangesloten kan worden bij ontwikkelingen in de samenleving. ,,Het is de bedoeling dat er een sociaal en laagdrempelig team komt die op een snelle manier kan bepalen welke hulp er nodig is," vertelt wethouder Laurens Klappe.

,,Zo'n team van deskundigen wordt samengesteld met mensen van bijvoorbeeld de thuiszorg, de GGD en Maatschappelijke Dienstverlening." De veranderingen zorgen voor veel onrust. Duidelijkheid is daarom belangrijk. De gemeenten worden per 2015 verantwoordelijk voor ondersteuning, begeleiding en verzorging van hun burgers. De extramurale verzorging en intramurale GGZ gaan naar de Zorgverzekeringswet. Het kabinet wil de AWBZ omvormen tot een landelijke voorziening voor de intramurale ouderen- en gehandicaptenzorg. ,,Het is ingewikkeld en we weten ook nog niet exact hoe het eruit komt te zien," zegt de wethouder. ,,Het liefst zou ik zeggen dat iedereen de benodigde zorg behoudt, maar dat kan ik (nog) niet." Met de overheveling naar de gemeente gaat een bedrag van ongeveer 8 miljoen euro gemoeid. Dit lijkt een fors bedrag, maar is 25 procent minder dan wat het Rijk uitgaf voor deze zorgcomponenten. ,,Dat verschil moeten we oplossen door winst in de organisatie. Er komen kortere lijntjes en de indicatiestelling vervalt." De zogeheten zorgzwaartepakketten 1, 2 en 3 worden geschrapt waardoor mensen die relatief lichte 'verzorgingshuiszorg' nodig hebben, geen indicatie meer krijgen voor een verzorgingshuis. De zorg en ondersteuning die ze wel nodig hebben, moeten ze zelf regelen. Daarvoor zullen ze gaan aankloppen bij het Wmo-loket van de gemeente. ,,Er komt een splitsing in wonen en zorg," legt Klappe uit. Zorgcentrum Rehoboth is inmiddels gesloten, de Dillenburg verdwijnt op termijn. Deze veranderingen zijn goed zichtbaar. Woonzorgcentra (WoZoCo) als De Amaniet en De IJsvogel en de in aanbouw zijnde Vebinding zijn locaties waar mensen zorg op maat kunnen inkopen.

Budgetten nog niet bekend

Ook in de Wet langdurige zorg blijft het recht op zorg bestaan. Bewoners van instellingen kunnen straks concrete afspraken in het zorgplan opnemen over de inrichting van hun dagelijks leven. Op deze manier blijven ze zoveel mogelijk regie over hun eigen leven voeren. De gemeente heeft de intentie om ook met kleine zorgaanbieders gewoon door te gaan. ,,Voordeel is dat de bureaus om dat te regelen er tussenuit vallen, wat een kostenbesparing op moet leveren." Klappe wil graag met een sluitende begroting komen, maar dat is onmogelijk totdat het Rijk definitief het bedrag bekend maakt. ,,Pas volgend voorjaar zijn de definitieve budgetten bekend." De wethouder hoopt dat hij deze klus kan afmaken. De verkiezingen in maart zullen dat uit moeten wijzen.