Herstel woningmarkt

ERMELO - De huizen in Ermelo zijn in het eerste kwartaal tien procent in waarde gestegen De gemiddelde prijs van een verkocht huis is al meer dan een jaar hoger dan een jaar eerder. Door de stijging lagen de huizenprijzen begin dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau als halverwege 2003. Dit schrijven economen van de Rabobank in de verschenen studie Herstel op de regionale woningmarkt.

Maar ook het aantal woningtransacties in Ermelo zijn in het eerste kwartaal van 2015 met gestegen. Er werden zo’n 9% meer woningen verkocht dan in het vorige jaar. In elke regio nam in 2014 het aantal woningverkopen toe en in 37 van de veertig regio's steeg de gemiddelde verkoopprijs. In de provincie Gelderland groeide het aantal transacties in 2014 met 37% en steeg de gemiddelde verkoopprijs met 2,8%. De regionale verschillen binnen de provincie zijn groot. De toename van het aantal transacties was het grootst in Zuidwest-Gelderland, gevolgd door de Veluwe. Voor wat betreft de ontwikkeling van de gemiddelde verkoopprijs ontlopen de Gelderse regio's elkaar niet veel. Alleen Arnhem/Nijmegen komt minder goed uit de verf, al was ook daar sprake van een kleine stijging. Peter Meulenberg, Directeur Particulieren van Rabobank Randmeren: ,,Zowel het aantal verkooptransacties als de gemiddelde verkoopprijs is in het 1e kwartaal van 2015 gestegen. Dit geheel in lijn met de landelijke ontwikkelingen. Het toenemend consumentenvertrouwen in combinatie met een historisch lage rente maakt dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een andere woning. Ook starters zien de voordelen ten opzichte van huren en overwegen meer en meer de aankoop van een eigen woning.’’ In vrijwel heel Nederland staat de woningmarkt er overigens beter voor. Door de gedaalde woningprijzen, de lage hypotheekrente, de gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen in de woningmarkt groeide het aantal woningtransacties in 2014 fors ten opzichte van 2013. Dat leidde tot een minder ruime woningmarkt, waardoor ook de prijzen hoger lagen dan in 2013.

De makelaar

Makelaar Philipine Vinke van Vinke Veluwe Makelaars reageert: ,, "In trend dat er meer woningen in het eerste kwartaal zijn verkocht dan in het vorige kwartaal, klopt voor de gemeente Ermelo niet helemaal. We zien als makelaars dat in het tweede kwartaal de aantallen wel fors toenemen en ook dalen de looptijden. De meest gewilde woning is nog steeds de tussenwoning voor starters. Daar moet de markt het dan ook van hebben, veelal zwengelen starters de doorstroommarkt aan. Een vrijstaande woning in Ermelo doet nu gemiddeld fors minder dan vier ton. We zien dat deze huizen populairder worden. Enige voorzichtigheid is geboden, omdat per 1 juli de NHG grens wordt aangepast.’’ Gemiddeld is, volgens de NVM, in het eerste kwartaal de verkoopprijs van de verkochte woningen 1.700 euro lager dan vorig kwartaal. De looptijd loopt ook terug, voornamelijk nieuwer aanbod wordt verkocht. Het verschil tussen vraagprijs en transactieprijs is 4,3%.