'Schommelen is al een uitdaging'

ERMELO - Gisteren kregen zo'n dertig kinderen van OBS De Arendshorst en BSO Beertje Puk een beweegdiploma. De organisatie hiervan ligt bij GV Sparta. ,,Dit diploma moet net zo in het onderwijs worden geïntegreerd als het strikdiploma,” zegt Aleid Hekstra van Sparta. ,,Omdat bewegen zo belangrijk is bij een gezonde leefstijl.”

Bewegen en buitenspelen is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. ,,Je ziet ook dat kinderen enorm hun best moeten doen als het gaat om evenwicht en motoriek,” zegt Irene Ruis, trainster bij Sparta. ,,Schommelen is voor een aantal kinderen een uitdaging waar ze best voor moeten oefenen.” Dat geldt overigens niet voor de vierjarige Sander. Hij gaat langs alle speeltoestellen. ,,Spieren trainen,” zegt hij trots. Koprollen vindt hij het leukst. Zijn moeder vertelt dat Sander afgelopen weekend de stormbaan bij Defensie mocht doen en dat hij dat helemaal geweldig vond. ,,Hij kan niet langer dan een kwartier voor de televisie zitten, dan wil hij weer buitenspelen.”

Plezier

Maar Sander is geen gemiddeld voorbeeld. Dat weet ook Hekstra die merkt dat kinderen liever met de computer spelen in plaats van in bomen te klimmen. ,,Ouders reageren ook wat angstig als de kleinsten in de klimrekken klimmen. Die angst dragen ze over op de kinderen.” Volgens de Sparta-trainers is het plezier het belangrijkst. Toch moeten de kinderen wel een aantal vaardigheden hebben voordat ze een diploma krijgen. Het beweegdiploma is bestemd voor kinderen van 2-6 jaar. In tegenstelling tot het zwemdiploma, dat al jarenlang bestaat en bijna als vanzelfsprekend tot de opvoeding behoort, is het beweegdiploma nog niet ingeburgerd. En omdat de lessen in groepsverband plaatsvinden draagt het beweegdiploma ook bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Water

Het project is een samenwerking met JOGG like Ermelo. De kinderen werden dan ook getrakteerd op gezonde snacks en water. ,,Bewegen is heel belangrijk, maar goed en gezond drinken hoort daarbij,” vertel Monique Mennen, JOGG regisseur. Ze deelt tomaat en komkommer uit en de kinderen genieten ervan. Speciaal voor vandaag zijn er ook Nijntje broodjes, want Nijntje is de mascotte van het Beweegdiploma. Een aantal kinderen gaat na de zomervakantie verder. Zij gaan op voor het tweede diploma. Ouders proberen hun kids aan het eind van de middag mee naar huis te krijgen, maar een aantal krijgt er geen genoeg van. Nog even op de trampoline of een koprol op de mat. In de Balverszaal kunnen ze hun energie wel kwijt.