Goede motivatie om te bewegen

ERMELO - Voorafgegaan door muziek en opgewacht door familie en vrienden kwamen ze juichend, maar vermoeid binnen. De kanjers van de Diabetes Challenge hadden vandaag hun uitdaging erop zitten. Maar ze gaan wel door.

Van 21 tot en met 26 september werd de Diabetes Challenge Noordwest Veluwe en Zeewolde georganiseerd, een bewegingsuitdaging voor mensen met diabetes. Deze week liepen 68 toppers, van alle leeftijden, hun 10.000 stappen per dag. Vanmiddag, rond een uur of twaalf kwam de groep, voorafgegaan door Muziek en Showkorps Blue Seals uit Zeewolde, aan bij Salem aan de Julianalaan in Ermelo. Opgelucht, moe, maar bovenal trots. Trots op wat ze hebben bereikt. De deelnemers uit Harderwijk, Hierden, Uddel, Zeewolde, Putten, Nieuw Milligen en Ermelo hadden er zes dagen wandelen op zitten, na een training van drie maanden. Elke dag werd er gestart in een van de deelnemende gemeenten. De challenge heeft alle deelnemers meer gezondheid opgeleverd. ,,Je ziet hun bloedwaarden omhoog gaan, de passieve leefstijl is er af en men is actief geworden,’’ verwoordt Nanette Egbert de gezondheid van de deelnemers. Egberts is fysiotherapeut in Zeewolde en secretaris van FleGel, de Paramedische Zorggroep die bestaat uit fysiotherapeuten en diëtisten. FleGel organiseert deze regionale challenge samen met de huisartsencoöperatie Medicamus.

Tong op de schoen

Daan van de Linden uit Nieuw Milligen staat er nog redelijk monter bij. ,,Het was goed te doen en erg gezellig vandaag. Als groep Uddel hebben we vandaag besloten om nog een extra rondje te lopen van zes kilometer en zijn daarom vanmorgen om half negen al gestart.’’ Zijn loopmaatje Peter Kok ziet er wat meer verhit uit. ,,Die 10.000 stappen waren goed te doen, maar die regen van dinsdag was heel zwaar. Vooral ook voor de deelnemende ouderen. Ik begon echt onder nul. Als ik een trapje op moest, liep ik al naar adem te happen en nu hou ik zelfs lucht over.’’ Kok liep eerder nooit maar behoort nu tot één van de fanatieksten. Van der Linden: ,,De bedoeling is dat we als groep ook na vandaag door blijven lopen. Vanwege de gezelligheid, maar vooral de conditie, blijven we zo’n twee keer per week lopen.’’ Ermeloër Ernst Schots, met alle respect een van de oudere deelnemers geeft aan dat de mensen verbaasd staan van zichzelf. ,,Kijk nu wat voor schoentjes ik draag, meer sloffen dan wandelschoenen, maar het gaat gewoon.’’ Maar, eerlijk is eerlijk, het was voor de meesten tijdens de trainingen toch wel echt afzien. Schots: ,,Lichamelijk merk ik dat ik makkelijker loop. De auto is een verlengstuk van jezelf en nu merk ik dat ik ook zonder auto ergens kom. Maar het is wel belangrijk om nu door te gaan.’’

Minder moe, meer energie

Er startten vanmorgen vijftien Ermeloërs aan de Diabetes Challenge. Wethouder Laurens Klappe gaf om 9.30 uur het startschot, maar kon zelf niet mee lopen. Hij had vandaag, onder andere wegens burendag, andere verplichtingen. ,,Maar hij heeft aangegeven om volgend jaar wél mee te gaan lopen,’’ zegt Niels Prins van Fysio-Ermelo Prins en Staal. ,,Voor de Bas van de Goor Foundation is dit de vierde keer dat deze landelijk Diabetes Challenge georganiseerd wordt. Voor deze regio is het de eerste keer.’’ Opvallend is dat iedere deelnemer, hoe moe hij of zij ook binnenkomt, zich vooral gezonder en lekkerder voelt. ,,De deelnemers hebben door het bewegen, meer energie en zijn veel minder moe dan voor die tijd,’’ benoemt fysiotherapeut Klaas Staal het resultaat van de challenge.