Wie wil er niet in een kasteel wonen?

ERMELO – Het was lange tijd onzeker, maar nu komt het er toch van: Kasteel Staverden gaat in de verkoop. Woensdag 25 mei start de veiling van dit enige Ermelose kasteel. Voormalig pachter Coen Haklander kocht het kasteel en enkele bijgebouwen in 2008, maar ging in 2014 failliet.

Na intensief overleg met de hypotheekverstrekker is het Geldersch Landschap&Kasteelen, de eigenaar van het Landgoed Staverden, tot op heden niet gelukt om het kasteel en koetshuis terug te kopen. Daarom vindt op woensdag 25 mei de executieveiling van het kasteel via BOG Auctions plaats. Tot vandaag konden geïnteresseerden een onderhands bod uitbrengen. Als de executant besluit om niet op een onderhandse bieding in te gaan dan zal de veiling doorgang vinden op 25 mei om 10:00 uur. Het Landgoed Staverden is in eigendom van Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), maar gaf het onroerend goed in erfpacht uit. Het kasteel werd voor een periode van 35 jaar in erfpacht uitgegeven. Haklander en zijn vrouw kochten in 2008 enkele leegstaande panden op het Landgoed, maar aangezien de erfpachter failliet is gegaan en het recht van erfpacht nog niet is beëindigd, heeft de bank besloten om tot veiling over te gaan. Het landgoed, dus de ondergrond van dit gebouw, is wel eigendom van GLK. Dit staat echter los van de veiling van het gebouw. De veiling wordt begeleid door notariskantoor CMS Derks Star Busmann N.V. en makelaar Redres Sotheby’s International Realty.

Kasteel Staverden

Het oorspronkelijke kasteel Staverden werd gebouwd in 1298 en kwam in 1905 in bezit van de familie s’Jacob. In 1963 werd Kasteel Staverden verkocht aan de stichting Geldersch Landschap verkocht. Het kasteel is in 2007 grondig gerestaureerd. Kasteel Staverden is een Rijksmonument en werd laatstelijk gebruikt als trouw-, feest- en vergaderlocatie. De koper van het Kasteel heeft recht op erfpacht en opstal wat eindigt op 14 januari 2043. Daarbij moet de koper zich wel realiseren dat er naast het geboden bedrag nog veilingkosten ter hoogte van € 44.112,19 incl. BTW verschuldigd zijn.