Handtekeningenactie moet college op andere ideeën brengen

ERMELO – Ontdaan en boos is ze als ze hoort welke plannen er op tafel liggen voor Verbinding Fase 3, de vroegere Albert Heijn. De Ermelose Coby Nauta lanceerde dit tijdens de wekelijkse gymochtend bij Fysio-Ermelo Prins&Staal en er ontstond spontaan een handtekeningenactie.

,,Ik heb een A4-tje gehaald bij Niels Prins en had zo de eerste rij handtekeningen bij elkaar,” vertelt ze trots. ,,Iedereen die ik hierover spreek is tegen de hoogbouw op deze plek. Het is zo’n prachtige entree geworden met de molen en het plein. Dat moet je niet verstoppen achter een enorm gebouw. Ik snap er helemaal niks van.” Nauta’s reactie kwam nadat ze een eerdere publicatie van Ermelo van Nu had gelezen.

Verwoest

In dat artikel gaven Niko Poolen, Gerard Geijtenbeek, Heimen van Diest en Aline Verhoef hun visie op de bouwplannen op deze locatie. ,,De entree van Ermelo, waar molen De Koe, museum Het Pakhuis en de VVV op een compleet heringericht plein schitteren, wordt voor de komende dertig jaar verwoest als er nu niet wordt ingegrepen.” Zo luidt hun visie. En die mening wordt door velen gedeeld, zo bleek ook uit de reacties op social media.

Balletje aan het rollen

Nauta heeft ook onder de inwoners van Ermelo een balletje aan het rollen gebracht. ,,Met de handtekeningenactie wil ik aantonen dat niemand zo’n kolossaal pand wil op deze plek. Dan moet de wethouder dat toch ook niet willen?” In het dorp heeft de Ermelose bij restaurant De Dorpskamer, bij de VVV, De Zaak van Ermelo en bij de molen handtekeningen opgehaald. De lijst wordt al steeds langer. ,,Niet alleen personeel tekent, ook klanten van de verschillende winkels tekenen deze actie gelijk.” Bij de VVV heeft Nauta een lijst neergelegd waar mensen ook hun handtekening kunnen zetten. ,,Dat gebouw moet er gewoon niet komen.”

Leuk pension

De Zaak van Ermelo gaat binnenkort verhuizen en op niet al te lange termijn zal dit voormalige AH-pand tegen de vlakte gaan. Projectontwikkelaar Green wil er hoogbouw met winkelunits realiseren zoals ook in fase 1 en 2 gebeurd is. ,,Als Green gaat bouwen, is dat voor de komende dertig of veertig jaar. Je maakt dan iets wat je niet meer kunt herstellen,” meldde Heimen van Diest vorige maand. Hij stelde de wethouder voor er bijvoorbeeld een dorpsboerderij te realiseren. ,,Of een leuk pension dat past op deze plek,” zegt Coby Nauta die vooral de stem van de burgers wil laten horen. ,,Dat plein is echt een trekpleister, daar moeten we zuinig op zijn. Er is in Ermelo al veel te veel verpest. En trouwens, er staan al een heleboel winkelpanden leeg. Waarom moeten er nog meer winkels komen?”
Wie de actie van Nauta wil steunen, kan bij de VVV een handtekening zetten.