Samen: met elkaar en voor elkaar

ERMELO - Vijf jaar geleden ging het Integratiediner landelijk van start en inmiddels is dit evenement in veel plaatsen een succes. Gisteren werd het tweede Ermelo Diner georganiseerd in De Parasol.

Inwoners, maar ook bedrijven, nodigen anderen uit en organiseren een gezamenlijke maaltijd en iedereen brengt hiervoor iets te eten mee. Vorig jaar is het Ermelodiner voor de eerste keer georganiseerd door een enthousiaste inwoonster met ondersteuning van het Leefbaarheidsteam Ermelo. Het Ermelodiner is een variant op het nationaal integratie diner. Het Ermelo Diner werd gehouden in inloophuis de Parasol. Omdat de medewerkers van de Parasol het Ermelo Diner graag ondersteunden, openden zij de deuren voor dit initiatief. Rond half zes kwamen de eerste gasten binnen en werden voorzien van koffie of thee. De meegenomen etenswaren werden op de buffettafel neergezet of naar de keuken gebracht zodat het kon worden opgewarmd. In een half uur zat de ruimte vol met zo’n dertig mensen. Na een kort welkom en een introductiespel werd het tijd om gezamenlijk te eten. Iedereen had thuis iets klaargemaakt en meegenomen. Kees, hij kookt regelmatig voor bezoekers van de Parasol, heeft 6 liter Ermelose soep gemaakt. Naast echte Hollandse gerechten – zoals hete bliksem en gevulde eieren - was er een keur van internationale gerechten. Fatima heeft bijvoorbeeld Spaanse paëlla gemaakt. Fatima is één van de jongeren en over haar gerecht vertelde ze: ,,Normaal pel ik de garnalen niet, maar ik wist dat er oudere mensen zouden komen. Daarom heb ik ze dus gepeld. Er zitten tijgergarnalen in. Het is een lekker maar ook gezond gerecht.” Verder konden de bezoekers proeven van Surinaamse BB (bruine bonen) met rijst, Afrikaanse rijstcakejes, Afrikaanse rijst met kip en gebakken banaan, Afghaanse Bolani en een Pools gerecht met zuurkool en paddenstoelen.

Gemeleerd
De deelnemers vormden een gemêleerd gezelschap. De jongste deelnemers waren 15 á 16 jaar. Zij zitten in de jongerenraad van Ermelo en waren nieuwsgierig naar wat er te doen was. Ook vanuit het jongerenwerk Plaza waren een aantal jongeren gekomen. Zij zorgden niet alleen voor gezelligheid en levendigheid maar ze staken ook de handen uit de mouwen. Er werden drankjes ingeschonken, geholpen bij de afwas en na afloop werd er met tafels en stoelen gesjouwd. Tijdens het diner werd er regelmatig van stoel gewisseld en werd er veel gepraat. Allerlei verhalen werden uitgewisseld: Zo vertelde Fatwata over haar werk als voorlichtster in Afrika. Naast haar zaten Joke en Sidiqa. Zij kwamen er achter dat ze allebei houden van wandelen in de buitenlucht. Sidiqa werd getipt dat er een wandelgroep gaat starten in Ermelo en één van de jongeren nodigd iemand uit voor een feestje. En zo ontstonden er allerlei interacties waarmee de doelstelling van het Ermelo Diner is behaald.