Eerste medaille is binnen

ERMELO - Michelinsterrenkok Dennis van den Beld, chefkok van Het Roode Koper, verblijft momenteel in het Duitse Erfurt. Hij neemt, met een aantal collegachefs met het Culinair Team Nederland, deel aan de IKA Olympiade 2016, de olympische spelen voor topchefs.

De IKA Olympiade wordt gehouden van 22-25 oktober. Sinds 1896 komen chefs vanuit de hele wereld elke vier jaar bijeen om hun kunsten te demonstreren en tegen elkaar te strijden. Dit jaar doen er veertig landenteams, twintig militaire teams en vele regionale en particuliere teams mee. Daarnaast strijden nog eens tweeduizend individuele koks voor medailles. De medailles zijn te winnen voor individuele en teamcompetities in onder andere de warme en koude keuken, patisserie, bakkunsten, ijs en groente- en fruitcarven. Zoals bij elke Olympische Spelen werd ook gisteren in Erfurt begonnen met een ‘Parade of Nations’; alle veertig landen liepen met de vlag de zaal in om zich te presenteren aan de jury. Het culinaire team Nederland bestaat uit tien professionals met ieder zijn eigen talent en werd tijdens meerdere internationale wedstrijden al met eremetaal bekroond. Vandaag, op de eerste dag van de Olympiade, moesten de chefs een koud buffet bereiden. Een onvoorstelbaar buffet met allerlei smaken, kleuren en subtiele gerechten waarbij smaak, presentatie en moeilijkheidsgraad beoordeeld werd door een internationale vakjury. Aan het eind van de dag mocht het team, mét Van den Beld, de zilveren medaille in ontvangst nemen. Een topprestatie.