Eerste Ermelose Natuurwerkdag

ERMELO - Zaterdag 5 november steken Ronald van Veen (CU) en Bea van ’t Hul (PE) letterlijk hun handen uit de mouwen tijdens de door hen georganiseerde Natuurwerkdag op het Houtdorper- en Speulderveld. Dat doen ze uiteraard niet alleen: zo'n 45 vrijwilligers helpen hen daarbij.

Niet eerder was er een natuurwerkdag in Ermelo. Dat is toch wel een gemis, dachten Bea van ’t Hul en Ronald van Veen. Dat ze beiden van een andere politieke kleur zijn, is toeval. Hoewel? ,,Bea is net zo groen als ik,’’ vertelt Van Veen, ,,We gaan samen iets terug doen voor de Ermelsose samenleving. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een landelijke insteek, maar we zijn beiden Ermelose raadsleden, dus hebben we gekozen voor echt Ermelose grond.’’ Toch zit er ook wel een politiek tintje aan, volgens Van ’t Hul. ,,Het is ook wel een link naar al die bomen die in Ermelo sneuvelen. Het is toch de wereld op z’n kop? Men gooit eerst alle bomen eraf en kijkt daarna wel of er bomen terug kunnen komen. Wij redeneren andersom: de bomen zijn er en dan moet je de plannen zo maken dat je de bomen in kunt passen.’’ Ronald van Veen werkte vorig jaar op het Tongerense Veld bij Epe. Dat was een klus van het Geldersch Landschap en Kasteelen. ,,Hoe mooi zou het zijn als we dit in Ermelo, voor Ermelo en met Ermeloërs kunnen doen?’’ bedacht hij. ,,Het mooie is dat je burgers kunt verbinden en dus ook de partijen kunt verbinden. En nu melden studenten zich aan en het NMP denkt dat ze ook mee gaan doen.’’ Daarnaast hebben er ook al inwoners vanuit Ermelo en Putten zich aangemeld. ,,Wij gaan vanuit Progressief Ermelo vaak letterlijk op pad, dus in die zin past het wel bij onze partij,’’ vult Van ’t Hul aan. ,,Je wilt het natuurlijk ook als partij kunnen uitstralen,’’ meent Van Veen. ,,Dat je bepaalde affiniteit hebt met de natuur. Vanuit de ChristenUnie geloven we dat we de schepping, waar we rentmeester over zijn, moeten beheren en in cultuur brengen. Dat past dus in mijn waarden.’’ Beide raadsleden geven aan dat ze al zoveel plannen langs hebben zien komen waarbij de natuur het onderspit delft, dat ze bedachten ook eens iets te willen doen waar de natuur iets aan heeft.

Coulisselandschap

Van ’t Hul en Van Veen kwamen niet zelf met het idee om op het Houtdorper en Speulderveld aan de gang te gaan. Van ’t Hul: ,,Het stuk natuur is gekozen in overleg met gemeentelijk bosbeheerder Henk Jan Zwart. Normaal kost het bosonderhoud de gemeente geld en nu doen wij dit met een groep vrijwilligers.’’ Van Veen: ,,In februari hebben we hier voor het eerst rondgewandeld en toen is het idee ontstaan. Het heeft ook best wel bedenktijd gevraagd, en we doen het naast ons andere werk. Maar dat is geen probleem, want we doen nu iets met en voor de burgers.’’ Er hebben zich nu al 45 vrijwilligers aangemeld, dat hadden ze niet verwacht. ,,Maar dit is ook wel het maximum, hoor, want er moet werk voor zoveel mensen zijn en het moet beheersbaar blijven.’’ Het gebied waar de groep gaat werken is nat heidelandschap. En het is de bedoeling dat dit ook zo blijft. Van Veen, die ook natuurgids is legt uit: ,,Het heeft een hoge mate van kwetsbaarheid want er groeien allemaal zeldzame planten, zoals de klokjesgentiaan. Als je een kruisbestuiving van droge en natte gebieden wil hebben, moet je wel je beheersmaatregel op orde hebben. De gemeente heeft hier nogal een grote lap grond, en om dat bij te houden is dat een kostbare klus. Van Veen wijst het stuk hei aan waar ze volgende week gaan werken. ,,Het gebied daar achter is helemaal dichtgegroeid, en dat moet dus leger. Als we hier niets doen, wordt het net zoals de bosrand. We moeten hier dus dunnen.’’ Het landschap moet opener en beleefbaarder worden. ,,We gaan het coulisselandschap weer terugbrengen. En nee, we halen niet alles weg, maar een groot gedeelte wel.’’ Nadat de werkgroep het opschot in de heide heeft verwijderd, hoeft er een jaar of vijf niets meer aan worden gedaan. ,,In die periode blijft het landschap redelijk open. Dennen groeien niet zo heel snel, dus vijf jaar is acceptabel want daarmee kun je het dan goed onder controle houden,’’ legt de natuurgids uit. Van ’t Hul: ,,Je voegt natuurwaarde toe, om te zorgen dat waar we allemaal van genieten, beleefbaar blijft. Je kunt het achter het bureau bedenken, maar ga ook zelf maar eens aan de slag.’’

Rode lijst

Ronald van Veen wordt haast emotioneel als hij een afgerukt bloempje vind. ,,Kijk, dit mooie blauwe bloempje wilde ik je laten zien. Een klokjesgentiaan. Het staat op de rode lijst en nu ligt het hier, gewoon uit de grond gerukt. Om dit soort plantjes gaat het, daar doe je het voor. Je ziet dat de grond hier omgewoeld is en dat daarbij het plantje is vernield. Dat gaat me echt aan het hart.’’ Hoewel Van ’t Hul niet zoveel van de natuur weet als Van Veen, is haar enthousiasme er niet minder om. ,,Wij hebben dit initiatief nu opgepakt en ook volgend jaar gaan we dit zeker doen,’’ vertelt ze. ,, Het is nu dus vooral uitproberen, maar voor hetzelfde geld zeggen we dat we het de komende vijf jaar blijven doen.’’ Er zijn in Ermelo nog twee andere projecten op 5 november. Bij het Indianenbos en in het Leuvenumse Bos. Omdat de ‘ploeg’ van Van ‘t Hul en Van Veen vol zit, kunnen mensen die toch graag willen meewerken aan een natuurwerkdag, zich daar nog aanmelden. ,,In het voorjaar gaan we als een soort beloning voor het werken aan deze klus een rondleiding verzorgen onder leiding van Ronald om zo de mensen ook het resultaat van het werk te laten zien,’’ besluit Van ’t Hul.