VMBO-leerlingen stellen toekomstverwachtingen bij 

ERMELO - Lucelle Deneer, docent maatschappijleer op het VMBO van Christelijk College Groevenbeek en winnaar van de Onderwijsprijs Gelderland in 2014, heeft een nieuw project bedacht om een positieve impuls te geven aan het imago van het VMBO; een postercampagne. ,,Het is opvallend hoeveel vmbo’ers zich tijdens mijn lessen negatief uitspreken over hun eigen niveau en hun toekomstverwachtingen. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat het vmbo al jaren kampt met een negatief imago en met vooroordelen over de vmbo-leerlingen en de mogelijkheden die het diploma biedt als goede opstap naar een vervolgopleiding,” aldus de docent.

Door te laten zien wat je kunt bereiken met dit diploma wil ze een positiever beeld schetsen. Door de vooroordelen spreken veel vmbo’ers negatief over zichzelf. Deneer brengt ze middels dit nieuwe project in contact met beroepsbeoefenaars die ook op het VMBO begonnen zijn. ,,Vervolgens laten de leerlingen met de postercampagne ‘Ook ik heb mijn vmbo-diploma!’ zien dat je met dit diploma een prachtig en waardevol document op zak hebt om door te groeien naar het MBO, HBO of zelfs de universiteit want The sky is your limit.”

Pilot

Vorig jaar is Deneer met de pilot gestart. Hieraan deden 17 leerlingen zeer succesvol mee. Daarom is de postercampagne dit jaar uitgerold over het hele VMBO. ,,Het mooie is dat leerlingen op deze manier spelenderwijs ontdekken hoe zij hun doel het beste kunnen bereiken. Het is dus een nieuwe manier van loopbaancoaching.” Sommige leerlingen vonden het project extra interessant omdat ze gebruik mochten maken van hun Ipad of smartphone. ,,Leerlingen krijgen hiermee ook het gevoel te kunnen bewijzen dat zij wel degelijk de verantwoording aankunnen om deze devices positief in te zetten. Het feit dat het project ook in de vorm van een vlog (mogelijk) was, maakte het extra aantrekkelijk omdat juist op onze school veel vmbo’ers fan zijn van bekende vloggers als Enzo Knol,” zo vertelt de docent.

Tijdens het project interviewen de jongeren mensen met een glansrijke carrière die ooit zelf op het VMBO begonnen zijn. Wat een glansrijke carrière is mogen de leerlingen hierbij zelf invullen. ,,Voor de ene projectgroep zal dit een mooi salaris zijn terwijl een andere groep zal kiezen voor een goede balans tussen werk en privé of gewoon plezier hebben in je baan.” De geinterviewde wordt vervolgens ook gefotografeerd (met zijn vmbo-diploma) en het filmpje van het interview (vlog) wordt in de vorm van een qr-code aan de poster toegevoegd en vormt zo het bewijs dat je met een vmbo–diploma een waardevol document op zak hebt om een glansrijke toekomst tegemoet te gaan.

Positieve aandacht

De leerlingen zijn ontzettend enthousiast over het project en zien meer mogelijkheden voor hun eigen toekomst. Deneer hoopt met dit project meer positieve aandacht voor deze sector te genereren. ,,Die aandacht verdient het VMBO ook gezien het feit dat ontzettend veel scholen de afgelopen jaren weer keihard gewerkt hebben om de nieuwe beroepsgerichte programma’s vorm te geven die doordat zij verdiepend, verbredend en profieloverstijgend van aard zijn voor meer onderwijs op maat zullen zorgen en daarnaast een betere doorstroming naar het MBO als gevolg zullen hebben.” Lucelle Deneer heeft ambitie en wil dit project landelijk uitrollen. ,,Het past bij ons, maar daarmee bij ontzettend veel scholen in Nederland,” vertelt ze. ,,De slogan van onze school luidt: ‘Leren doen we samen.’ In het verlengde hiervan willen wij samen met de leerlingen verantwoordelijk zijn voor het geleverde eindresultaat.” Ze heeft daarbij nog wel een aantekening. ,,Het is jammer dat het haast onmogelijk is om binnen de vaktijd alle leerlingen intensieve individuele aandacht te bieden om hen bijvoorbeeld verder te helpen in hun persoonlijke werkexploratie of motievenreflectie. Veel van de begeleiding heeft in de eigen tijd van de vakdocent maatschappijleer plaatsgevonden en daardoor was het bijvoorbeeld ook onmogelijk om leerlingen die dat nodig hadden persoonlijk bij het interview zelf bij te staan terwijl dit wel belangrijk is voor de kwaliteit van het eindproduct.”

Uitrollen

Deneer wil met haar expertise graag andere scholen begeleiden om deze postercampagne op te zetten. ,,Wij hopen dat deze postercampagne zich zal verspreiden over heel Nederland en aandacht zal krijgen in zowel regionale als nationale kranten, maar ook de regionale bioscoop waar het als voorfilmpje gedraaid kan worden of in de supermarkt met als uiteindelijke doel dat zoveel mogelijk mensen trots en hardop zullen zeggen: ‘Ook ik heb mijn vmbo-diploma!’” Voor de leerlingen op Groevenbeek is de campagne in elk geval geslaagd.