Zelfstandigheid op woon- of werkgebied groeit

ERMELO - Vier maanden geleden werd de academie voor Zelfstandigheid (avZ) op het zorgpark van ’s Heeren Loo Ermelo geopend door studenten. De avZ geeft mensen met een verstandelijke beperking de gelegenheid hun zelfstandigheid op woon- en/of werkgebied te laten groeien. Inmiddels volgen meer dan 25 studenten een training op maat zoals: Koken, Wassen, Strijken, Budgetteren, Klokkijken, Computervaardigheden. Op maandag 31 oktober hebben de eerste studenten een certificaat behaald voor de training die ze hebben gevolgd bij de avZ. 

De studenten zijn erg trots. ,,Ik had niet verwacht ooit nog een diploma te halen,” klonk het door de studieruimte. Eén student vertelt: “Deze training heeft echt bijgedragen aan meer weerbaarheid. Ik ben nu assertiever, soms zelfs iets te.” Een aantal studenten gaf aan graag nog een (vervolg) training te willen doen. Ze hebben gemerkt dat wat ze hebben geleerd, goed toepasbaar is in de praktijk. De trainingen worden op een niet schoolse manier aangeboden. Het maakt niet uit wat het startniveau van een student is, iedere training wordt op maat gemaakt. De laagdrempeligheid van de avZ maakt dat studenten zich welkom voelen.

Samenwerking met avZ ROC Landstede 

De avZ Ermelo werkt samen met de avZ verbonden aan de ROC Landstede in Harderwijk. Coördinator avZ Ermelo Rolina Mulder vertelt: “De studenten die een specifieke zorgvraag hebben, kunnen instromen bij de academie in Ermelo. De trainers van de academie in Ermelo zijn ervaren en opgeleid om ook studenten te begeleiden die naast een (lichte) verstandelijke beperking ook fysieke ondersteuning nodig hebben. Daarbij maakt avZ Ermelo desgewenst gebruik van de expertise van gedragswetenschappers, fysiotherapeuten, logopedisten en diëtisten. De studieomgeving is ingericht voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn”. AvZ Ermelo bereidt, door goed te kijken naar leervragen en leerdoel, waar mogelijk studenten voor om in Harderwijk een leertraject te volgen. www.zelfstandigzijn.nl