Afdrukken

Woningbouw op Landgoed Veldwijk

ERMELO - Vanmorgen is de concept-structuurvisie voor Landgoed Veldwijk gepresenteerd. Dit is in nauw overleg met GGz Centraal tot stand gekomen. In de nieuwe visie is vooral ruimte om nieuwe kansrijke initiatieven te stimuleren, maar ook is er veel nieuwbouw mogelijk. ,,Een paar honderd woningen kunnen er gebouwd gaan worden,” vertelt wethouder Jan van den Bosch.

De GGz-instelling trekt zich terug. ,,Men heeft bij lange na deze gebouwen niet meer nodig,” aldus de wethouder. De organisatie trekt zich daarom terug. Daarom wordt er gewerkt aan een toekomstbestendige structuurvisie. Het Landgoed is gemakshalve in drie delen opgedeeld. Het noordelijke deel is vooral groen. ,,Dit bosrijke gebied moet in stand worden gehouden. Wel is er bebouwing mogelijk op de plek aan de Horsterweg waar vroeger ook een aantal woningen stonden.” Van den Bosch benoemt het middenterrein als ‘campus’. Hier ligt de nadruk op herbestemming van de rijks- en gemeentelijke monumenten. ,,De Hooge Riet moet natuurlijk blijven bestaan, maar daar omheen zijn mogelijkheden voor nieuwbouw. Dit moet wel passen in de bestaande ‘schil’.” Van den Bosch weet dat er op dit moment gesprekken gevoerd worden met potentiële ontwikkelaars. De monumentale panden op het terrein bieden kansen voor ondernemers. ,,Er zijn al een aantal initiatiefnemers met plannen die zich gemeld hebben bij GGz Centraal."

Globaal

De concept-structuurvisie is globaal van karakter. Het moet verder uitgewerkt worden in deelplannen. Van den Bosch verwacht dat er nog wel wat weerstand zal komen. ,,Daarom zal het eerst in de Commissie Ruimte en Infra op 29 november worden besproken. Daarna kunnen er nog aanpassingen worden gedaan.” Opvallend op de tekening zijn de zichtassen van het landgoed. Deze zullen in het plan worden hersteld. Nieuwbouwplannen zullen zich met name concentreren in het zuidelijke deel van Veldwijk. ,,De gebouwen in dit gebied hebben geen monumentaal karakter en kunnen verdwijnen. Dat biedt, tegen De Maat aan, mogelijkheden voor een compleet woningbouwprogramma. Dat hebben we ook nodig om voldoende woningen te kunnen realiseren.” Volgens Van den Bosch zal de structuurvisie vanaf de eerste week van januari ter inzage liggen.