Ontmoeten tijdens nieuwjaarsreceptie

ERMELO – Veiligheid, leefbaarheid en tolerantie waren woensdagavond de sleutelwoorden van burgemeester André Baars tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Dialoog in Ermelo. Als portefeuillehouder van openbare orde en veiligheid sprak Baars zijn zorgen uit over de populariteit van dit dorp bij criminelen.

,,Het politieteam spant zich in om het aantal woninginbraken en andere vormen van criminaliteit terug te dringen. Hierbij is uw hulp beslist noodzakelijk,” aldus de burgemeester. De buurtappgroepen die inmiddels in het leven zijn geroepen, zijn daar volgens hem een welkome aanvulling op. ,,Ik roep u op om hieraan zo veel mogelijk mee te doen.”

Ontmoeten

De nieuwjaarsreceptie is, net als voorgaande jaren, goed bezocht. Naast de informatiemarkt met als thema 'Ermelo ondersteunt', was het vooral een avond van ontmoetingen. Sommige mensen ontbraken, met name bestuurders uit Harderwijk. Zij hielden tegelijkertijd hun nieuwjaarsreceptie bij de Harderwijkse IJsbaan.

Tolerantie

Voor Baars was het ook een moment van terugblikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin Ermelo de deuren opende voor Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen. ,,Het zou mooi zijn als de vluchtelingenstroom tot nul zou teruglopen, maar ik denk dat dat een utopie is,”aldus de burgemeester. Hij hoopt op tolerantie. ,,Dat is een groot goed en hier moeten we zuinig op zijn. Ik ben dan ook teleurgesteld over de reacties van enkele inwoners rondom het Oktoberfeest afgelopen jaar. Zo’n duizend Ermeloërs hebben een gezellige avond gehad die zonder noemenswaardige incidenten verlopen is. En ja, een evenement brengt soms enige geluidsoverlast met zich mee voor de directe omgeving. Dit is helaas niet altijd te voorkomen. Het is echter jammer dat enkele omwonenden dit soort evenementen niet gewenst vinden in hun veelal nieuwe woonomgeving. Persoonlijk denk ik dat in een actieve gemeenschap ook dit soort evenementen in het centrum een aantal keren per jaar er bij horen. Immers Ermelo moet ook voor de jongere inwoners een aantrekkelijke gemeente zijn en blijven.” Daarna werd er gezamenlijk geproost.