Onderbouwd programma helpt mensen met dementie

ERMELO – Bevlogen, dat zijn ze. Muziektherapeuten Lisanne Veldman en Mirjam Groot Jebbink volgden een Master programma voor Neurologische Muziektherapie waarmee ze mensen met ziekte van Parkinson, Huntington, CVA en beginnende dementie kunnen stimuleren.

,,Ons brein werkt op basale pulsen, pulsen, die grote overeenkomsten vertonen met de puls van muziek,” vertelt Veldman. ,,Muziek kan tegelijkertijd verschillende delen in het brein aanspreken. Emoties en herinneringen, maar ook spraak en motoriek. Daarnaast blijkt het maken van muziek de plasticiteit van de hersenen doorlopend te stimuleren.” De dames maken gebruik van een wetenschappelijk onderbouwd programma. ,, Dat is fijn. Dat willen we graag,” vult Groot Jebbink aan. ,,Het lastige is dat je ziet dat muziektherapie werkt, maar leg het maar eens uit!”

Ritme

Voor mensen met dementie is muziek een uitgelezen middel omdat het overal in het brein zit. ,,Ieder mens reageert vrij automatisch op ritme.” Veldman ziet op dit vlak veel kansen. ,,Uiteindelijk kan er meer met muziek dan we denken.” De twee deskundigen maken gebruik van een Amerikaanse behandelmethoden. Zo bieden ze training voor cliënten met problemen bij het lopen (veroorzaakt door CVA, Parkinson, etc.) die vanuit de neurologische muziektherapie bij de Rhythmic Acoustic Stimulation (RAS) is ontwikkeld. De resultaten daarvan zijn zeer positief voor stabiliteit en uitvoering van loopbewegingen.

Samenwerken

Groot Jebbink en Veldman werken veelal in groepen en doen dat samen. ,,De kracht van onze samenwerking zit in het gebruik van verschillende instrumenten tegelijkertijd, maar ook zeker vanwege de veiligheid van onze cliënten.” De dames leggen de focus op de behoefte van mensen en passen de muziek hierop aan. ,,Door in groepjes te werken, ontstaat er ook een stukje herkenning bij mensen, een soort lotgenotencontact,” aldus Groot Jebbink. Ook werken ze samen met andere disciplines zoals fysiotherapeuten. ,,We beginnen altijd met een niet muziekgerelateerde test. Dat maakt het ook eenvoudiger om te schakelen met andere professionals,”zo vertelt Veldman. De dames starten in het voorjaar met een nieuwe groep. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via
06 46523289 of 06 55544443. www.muziekpraktijkmodulatie.nl