Grootste zonnepanelenproject in Nederland

ERMELO – Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de BedrijvenKring Ermelo, Bedrijvenkring Harderwijk, VNO/NCW Noord-Veluwe en De Maatschappij werd Tomassen Duck-To uitgeroepen tot ondernemer van het jaar 2015 en ontving daarbij de Linnaeusonderscheiding.

De Linnaeusonderscheiding werd in De Vanenburg overhandigd door voorzitter Henk Lambooij van de Maatschappij aan financieel directeur Gerard Elbertsen. Algemeen directeur Gertjan Tomassen zit momenteel in het buitenland, en kon dus niet bij de uitreiking aanwezig zijn. ,,Maar, hij heeft al wel honderden appjes ontvangen, dus hij is goed op de hoogte,’’ lacht Elbertsen. ,,We hebben dit niet zien aankomen, dus dan is de verrassing des te leuker. Vorige week kregen we wel te horen dat we in aanmerking zouden kunnen komen voor de onderscheiding, maar als je die dan ook werkelijk krijgt, is het geweldig.’’ Tomassen Duck-To bv is een Ermelo’s bedrijf wat in de loop der jaren haar vleugels heeft uitgeslagen over de hele wereld met de productie van verse bevroren pekingeenden, eendendelen en convenience producten.

Beurs

Vorig jaar heeft dit bedrijf met de Bangkok Ranch een beursnotering gekregen in Bangkok. Tomassen Duck-to bv zit niet stil. Niet alleen de ontwikkeling met de zonnepanelen vragen aandacht van het management, maar ook internationaal. Elbertsen: ,,We hebben inderdaad een aantal zaken die we internationaal aan het uitrollen zijn, in Azië en Zuid-Amerika, en daar gaan we komende tijd mee verder. We hebben zeer gemotiveerd personeel wat al jaar en dag aan ons verbonden is. En ja, daar is voor vandaag al het nodige gebak voor bestelt.’’

Jubileum

Voorzitter Heimen van Diest van de jubilerende Bedrijvenkring Ermelo blikte terug op actuele lokale en regionale ontwikkelingen van afgelopen jaar. Maar keek ook vooral naar de toekomst. ,,De jubilerende BKE is vijftig jaar geleden begonnen als een industriële club en is nu een moderne belangenbehartiger en netwerk club voor 170 leden.’’ Van Diest ging in zijn nieuwjaarspeech in op Duurzaamheid. Wat betreft dit thema zal 2016 een belangrijk jaar worden. Van Diest: ,,Dit jaar wordt duidelijk wat de uitwerking van het Gelders Energie-akkoord betekent voor inwoners, bedrijven en organisaties. In het kader hiervan heeft iedere gemeente de ambitie voor energie- en klimaatneutraliteit vastgesteld. Een nobel streven, dat optimale steun en inzet van burgers en het bedrijfsleven verdient. Een plezierige bijkomstigheid is dat een grootschalige, integrale aanpak de lokale economie ook een sterke impuls geeft. Het is goed als gemeenten in dit verband de ‘lead’ nemen en als ambitieuze aanjager fungeren.’’ In 2016 zal de BedrijvenKring Ermelo nog van zich laten horen als het gaat om het vieren van het vijftigjarig jubileum.

Zonnepanelen

De voorzitter meldde als ‘hot news’ dat Tomassen Duck-To bv binnenkort het enorme aantal van 8.000 zonnepanelen op z’n stallen aan de Harderwijkerweg plaatst en daarmee volledig in eigen energie gaat voorzien. ,, Naar verluidt het grootste zonnepanelenproject in heel Nederland! Een diepe buiging is, denk ik, op zijn plaats,’’ aldus Van Diest. De bedoeling is dat er volgende maand begonnen wordt aan de plaatsing van de panelen en dat het eind mei gerealiseerd zal zijn. ,,Natuurlijk maken we, wat betreft ons bedrijf in Ermelo, met de zonnepanelen een grote slag,’’ stelt Elbertsen, wanneer hij aangeeft wat dit jaar zoal te verwachten staat. ,,Maar we blijven vooral enthousiast met waar we mee bezig zijn, het is tenslotte een goed bedrijf.’’