Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in voormalig Economiegebouw

ERMELO - Vandaag opende kringloopwinkel De Zaak van Ermelo haar deuren op Landgoed Veldwijk. Een week geleden moest men definitief de deuren van het pand aan de Stationsstraat sluiten waarna verhuizing volgde.

Het voormalige Economiegebouw van GGz Centraal is het nieuwe onderkomen voor De Zaak van Ermelo. ,,Niet meer in het centrum,” vertelt Romke van der Veen, mede-eigenaar van de winkel. ,,Dat wordt wel spannend.” Het winkeloppervlak is geslonken van 1500 naar bijna 1000 m2. Wat van buiten ‘gewoon’ één van de vele statige gebouwen van GGz Centraal lijkt, is in korte tijd verbouwd tot een sfeervolle en toegankelijke winkel geworden. Dit ging volgens Henk van Bruggen, initiatiefnemer van De Zaak van Ermelo, niet zonder slag of stoot: ,,De vestiging op het terrein van GGz Centraal was uiteraard niet ‘even snel’ geregeld. We hoopten op 1 juli al van start te kunnen, maar pas begin september kwam er definitief groen licht en kregen wij de sleutel van het gebouw.” Er is de afgelopen weken dan ook hard gewerkt om er iets moois van te maken.

Voortrekkersrol

Van der Veen noemt de komst van De Zaak op Veldwijk een voortrekkersrol. ,,Het is toch de bedoeling dat er meer bedrijvigheid komt op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij zijn de eerste, maar er komen er vast meer.” Vandaag wisten veel mensen de weg in elk geval te vinden. Net als in de Stationsstraat zijn er in de winkel tal van tweedehands meubelen en accessoires te vinden. De nieuwe zaak heeft zelfs een aparte ‘schatkamer’ met bijzondere spullen uit de jaren ’30 t/m ’60. De ruimte voor dames-, heren- en kinderkleding is groter en overzichtelijker geworden. En natuurlijk kan er nog steeds volop worden gesnuffeld tussen serviezen, potten en pannen, lampen, woonaccessoires en kinderspeelgoed. De meubels van het Houtmeisje zijn in de hele winkel te vinden. Maar er is ook het één en andere verdwenen: ’t BloemenZaakje komt in de nieuwe setting niet meer terug en ook wordt er in De Zaak geen koffie en koek meer geserveerd. Hiervoor kunnen klanten voortaan terecht bij de naastgelegen gebouwen DAC Berkenhof en restaurant Beukenrode. En op het nabijgelegen WerkCentraal kunnen mensen bloemen, planten etc. verkrijgen. ,,Er zal de komende tijd meer samenwerking ontstaan,” legt Van der Veen uit. En dat kan op deze locatie goed aangezien het bedrijf zich richt op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. ,,We zijn een professioneel leerwerkbedrijf, waar deze mensen de kans krijgen om leer- en werkervaring op te doen,” vertelt Henk van Bruggen. ,,Onlangs ontvingen we hiervoor een zeer belangrijk keurmerk, dat van ‘Blik op Werk’.” De kringloopwinkel is vanaf 1 oktober geopend op dinsdag t/m zaterdag , van 09.30 tot 17.00 uur. Het nieuwe adres is Veldwijk 75 te Ermelo, tegenover de Lukaskerk.