In de voetsporen van de Romeinen

ERMELO - Stichting Schapedrift organiseert zondag 31 juli een wandeling naar het Romeins Marskamp op de Ermelosche Heide. Dit Marskamp is het enige zichtbare Romeins kamp in Nederland en daardoor heel bijzonder.

Het Romeinse Marskamp op de Ermelosche Heide is het enige zichtbare Marskamp uit de Romeinse tijd wat bekend is in Nederland. Omstreeks 170 na Christus marcheerden een legioen van ca 6000 soldaten richting Noord Nederland. Op de Ermelosche Heide sloegen ze hun kampement op. De stille getuigen in de vorm van aarden wallen liggen er nog steeds. Dit kampement diende als overnachtingsplaats of uitvalsbasis. Het kamp lag op een natuurlijke verhoging, daar om heen was er weinig tot geen begroeiïng, waardoor men uitzicht had naar alle zijden. Het Marskamp kreeg de vorm van een ruit en was ongeveer 9.1 ha groot. Men heeft berekend dat er zo’n 2.000 man bezig is geweest om dit kamp te realiseren. Rij aan rij groeven manschappen de grond uit en werd een gracht van zo’n 1, 5 meter diep uitgegraven. De gracht was 2-3 meter breed. Het is moeilijk voor te stellen dat de Romeinen dit kamp in één dag hebben opgebouwd terwijl ze er meestal slechts enkel dagen verbleven.

Monument

De gids van de stichting zal het verhaal van dit bijzondere monument vertellen. Met een beetje fantasie krijgen de Romeinen die Ermelo bijna 1900 jaar geleden bezochten, die dag een gezicht. De deelnemers aan de wandeling kunnen zich een voorstelling maken hoe zij daar hebben overnacht in hun tenten binnen de aarden wal en de gracht die er omheen lag. Het vertrek is om 13:30 uur vanaf het bezoekerscentrum bij de Schaapskooi Ermelo en de wandeling duurt ongeveer 2 uur. Van te voren opgeven is niet nodig. Deelname kost € 4,00, kinderen t/m 12 jaar € 2,00. Meer informatie op www.schapedrift.nl. Zie ook: http://www.ermelovannu.nl/vrijetijd/3426-romeinen-terug-in-ermelo en http://www.ermelovannu.nl/actueel/4928-slapen-bij-de-romeinen