Gedistingeerd en gesoigneerd op de motor

ERMELO – Vanmiddag startten 50 deelnemers vanaf Kasteel Staverden de Distinguished Gentleman’s Ride. Met tientallen oude motoren en brommers reden ze een rondje Staverden, Elspeet, Vierhouten, Harderwijk en Ermelo.

Wereldwijd reden er vandaag meer dan 56.300 motorrijders aan de Distinguished Gentelman’s Rides waarbij de opbrengst bestemd is voor de Movember Foundation. De Organisatoren van de Veluwe Ride, Eddie Smeink, Jeroen Dielemans en Nero de Boer keken met tevredenheid terug op de tocht. Sinds de vorige publicatie op Ermelo van NU nam het aantal fors inschrijvingen toe. ,,Het verdubbelde zowat, dus geweldig. E zijn nu 50 deelnemers op 47 motoren.’’ lacht Smeink. ,,We zijn echt tevreden, kijk om je heen. Wat een sfeer.’’ Voor de start spraken de organisatoren de deelnemers toe: ,,Er zijn drie prijzen te winnen waaronder een voor de Best Fundraiser, de Best Dressed en de Best Bike’’, sprak Dielemans en legde vervolgens de route uit en de regels waar iedereen zich aan moest houden. Zo mocht er niet harder worden gereden dan 50 km/u. Enerzijds omdat er ook brommers meereden, maar ook omdat de deelnemers niet in beschermende kleding op de motor reden, maar in prachtige kostuums. En die zijn niet ‘valproof’. Na dit formele gedeelte kon het startsein kon worden gegeven.

Kwijlen

,,Het is echt geweldig,’’ glunderde De Boer tijdens de stop voor Het Wapen van Ermelo. Het terras zat vol, dus de motoren kregen veel bekijks. ,,Súper. Echt een kippenvelmomentje, hoor.’’ Bij de tussenstop op het strand in Harderwijk stond het ook zwart van de mensen. ,,Dat was helemaal niet normaal,’’ vertelde De Boer na afloop. ,,Er stonden honderden mensen bij de motoren te kwijlen en ook toen we daar wegreden. En het weer was helemaal een kadootje.’’ De Veluwse deelnemers brachten 3500 euro bij elkaar. Wereldwijd werd er vandaag ruim drie miljoen dollar opgehaald voor de strijd tegen prostaatkanker. ,,Dan weet je waarvoor je het doet, toch?’’ De hele middag en avond werd de organisatie overspoelt met foto’s, filmpjes en reacties, veelal via social media. De Boer: ,,De berichten blijven binnenstromen, dus dat belooft wel wat voor volgend jaar.’’