Gemeente heeft regels tijdens het spel gewijzigd

ERMELO – Als het aan de gemeente Ermelo ligt, staat Stichting De Ultieme Uitdaging binnenkort op straat. ,,Het zal nog een hele uitdaging worden om de gemeente te overtuigen van haar ongelijk,'' zegt voorzitter Natalie Overkamp strijdlustig. Afgelopen week ontving Bert Poelman van Stichting De Ultieme Uitdaging nog speciale spinningschoenen overhandigd door een sponsor.

Diezelfde dag ontving hij ook een brief van de gemeente Ermelo. In die brief werd aangekondigd dat de Stichting binnenkort moet vertrekken vanwege de bestemmingswijziging 'Kom Ermelo' die de gemeenteraad in januari 2013 heeft vastgesteld. Het plan moet winkelbestemming gaan omzetten naar bestemming wonen. Het bestemmingsplan Kom Ermelo, zoals dat door de gemeenteraad op 31 januari 2013 is vastgesteld, heeft samen met het raadsbesluit en bijbehorende stukken met ingang van 28 februari 2013 tot en met 10 april 2013 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode is beroep ingesteld. Op 30 oktober 2013 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State besloten de beroepen ongegrond te verklaren. Het bestemmingsplan is hierdoor met ingang van 30 oktober 2013 onherroepelijk geworden ,,Een vreemde situatie'' aldus Bert Poelman, initiatiefnemer van de stichting. ,,Er kloppen een aantal zaken niet. In de eerste plaats wordt de bestemmingswijziging besloten in 2013 terwijl wij er al vanaf 2012 zitten. Daarnaast wordt er in het plan gesproken over bedrijfsmatige activiteiten. Dat doen wij niet. Wij zijn een ideële stichting en niet eens op commerciële basis.''

Bedrijvenlijst

,,De gemeente heeft een lijst met tien bedrijfscategorieën vastgesteld die onder deze bepaling komen te vallen. Daarin staan wij niet genoemd,'' geeft Overkamp aan. Ik heb geïnformeerd bij de branchevereniging Persoonlijke Dienstverlening, de categorie die als tiende op de bedrijvenlijst staat genoemd, maar ook zij geven aan dat wij hier buiten vallen. We zijn namelijk geen fitness- of sportbedrijf en doen dus niet aan persoonlijke dienstverlening.'' De Ultieme Uitdaging heeft beweegprogramma's. ,,Niet prestatie gericht zoals sportscholen," vertelt Poelman. ,,(Ex) kankerpatiënten willen zich bij reguliere sportscholen optrekken aan andere sporters. Maar dat gaat vaak niet wat uitmond in een negatieve ervaring. Bij De Ultieme Uitdaging werken we onder deskundige begeleiding aan het vertrouwen dat mensen weer moeten krijgen in hun eigen lichaam." De stichting zorgt voor individuele aandacht en een programma op maat. ,,Dat is de kracht," vervolgt de initiatiefnemer. ,,Men hoeft zich bij ons niet te bewijzen. Iedereen kan en mag zichzelf zijn. Dat komt ook door het lotgenotencontact."

Hele klus

,,Ik weet nog dat toen ik de voorzittershamer van mijn voorganger Esther Verhagen (toen nog wethouder) overnam, zij aangaf dat ik er nog een hele klus aan zou krijgen. Ze wist dat dit speelde,'' aldus de voorzitter. Overkamp heeft toen geïnformeerd bij diverse raadsleden die mee hebben gesproken bij de discussie in de gemeenteraad. Zo gaf SGP-raadslid Leo van der Velde aan dat dit zeker niet de bedoeling was van de bestemmingswijziging. Het zou gaan om bedrijfsmatige activiteiten. ,,Waarom kan de Zonnestudio Sjoerd Aartsen wel een ontheffing krijgen voor zijn bedrijfsmatige activiteiten? Robert Orie van The Satifactorie, het communicatiebureau wat boven de winkel van Geert Eyefashion zit, heeft ook nog geen bericht van de gemeente ontvangen," weet Poelman.

,,Weet je dat wethouder Klappe dit pand nog heeft geopend,'' vervolgt hij. ,,Het kan toch niet zo zijn dat wij nu ineens illegaal bezig zijn?'' Poelman gaat maandag met de eigenaar van het pand, Wim Griffioen in gesprek met de jurist van de gemeente Ermelo. Griffioen neemt de bouwtekening van het pand mee. ,,Natuurlijk gaat Griffioen de bovenverdieping niet verbouwen tot woonruimte.'' ,,Waarom nu weer een gesprek met een jurist?'' vraagt Overkamp zich af. ,,Ik vrees dat de gemeente ons er van wil overtuigen dat wij een bedrijfsmatige organisatie zijn en dat ze niet wil kijken naar het doel en de mensen die wij helpen middels de stichting.'' De voorzitter is, net als de rest van het bestuur verontwaardigd. ,,De gemeente kan nu haar poot stijf houden en aangeven dat als wij het er niet mee eens zijn, we naar de rechter kunnen." Dat kan de Ultieme Uitdaging echter niet. ,,We krijgen onze begroting met moeite rond middels sponsoring. We krijgen geen subsidie of zo, dus we gaan dat geld toch niet gebruiken voor een gerechtelijke procedure tegen de gemeente? En dat weet de gemeente maar al te goed,'' aldus Poelman.

Stichting De Ultieme Uitdaging zit nu op een centrale plek en ziet problemen als zij elders ruimte moet huren. ,,De bestaande sporthallen hebben alleen ruimte op incourante tijden. Nu kunnen wij onze tijden aanpassen aan de instructeurs, dan niet meer omdat je de flexibiliteit niet meer hebt,'' aldus Poelman. De stichting had eigenlijk gedacht, en vooral gehoopt dat de discussie dit voorjaar klaar was. ,,Helaas. Ik vrees dat er hierdoor ook weer meer leegstand gaat komen in het dorp. Daar is iedereen op tegen, maar helaas. De politiek heeft het laatste woord," stelt Overkamp, die hoopt dat de raad er nogmaals naar wil kijken.

Uitdagingen

De Ultieme Uitdaging laat het er overigens niet bij zitten. Ze zijn gewent om uitdagingen aan te gaan. Er komt uitbreiding van activiteiten. Binnenkort zal er ook Spinning (indoor cycling) worden geboden. Poelman: ,,Bij een sportschool is Spinning gericht op prestatie, bij ons is de insteek dat je moet doen wat je kan. En als het niet meer lukt, stop je gewoon. Daar worden de deelnemers ook in gecoacht. En desnoods doe je bij ons je pruik af, als dat beter voelt. Niemand die daar raar van op kijkt."