Cum Laude? Dan naar de burgemeester

ERMELO – Vandaag stapten 300 kinderen van groep 7 van de Ermelose basisscholen op de fiets om het algemeen praktisch verkeersexamen te gaan doen. Vorige week werd het schriftelijk VVN verkeersexamen op de scholen zelf afgenomen.

Tijdens het VVN schriftelijk Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. Maar omdat veilig deelnemen aan het verkeer niet alleen uit een boekje geleerd kan worden, is er ook een praktijkexamen. Tijdens dit praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de opgedane verkeerskennis voldoende kunnen toepassen in het echte verkeer. De scholen krijgen van te voren de route door en kunnen die dan met de kinderen doornemen. En eventueel in de praktijk oefenen. Vandaag starten alle kinderen vanaf het parkeerterrein bij het Kerkelijk Centrum. De deelnemers starten per school om de minuut en fietsen dan een route door het dorp. Dit jaar zit er, per ongeluk, een lastig puntje in de route. De Groeneweg is namelijk een stuk afgesloten voor het doorgaand verkeer. Daar moeten de kinderen afstappen en met de fiets aan de hand over het trottoir lopen. Vervolgens na de wegopbreking weer verder fietsen om weer terug te komen bij het Kerkelijk Centrum.

Vrijwilligers

,,Het wordt wel steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers voor deze dag te krijgen,’’ zegt Joke Meinders. Zij doet samen met Christel Brees de organisatie en planning in Ermelo. Meinders is zelf vrijwilliger van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Ermelo-Putten. ,,We hebben toch elk jaar zo’n dertig personen nodig, voor het uitdelen van de hesjes, bij de start, maar ook op de route. Er staan namelijk op negen punten van de route vrijwilligers die kijken of de kinderen doen wat ze moeten doen.’’.

Diploma

Meinders: ,,We proberen zo snel mogelijk de scholen te informeren hoe hun kinderen het examen hebben gedaan. Maar het is vandaag al donderdag en volgende week is het vakantie. Maar zien hoe we dit gaan doen.’’ Kinderen die geen enkele fout hebben gemaakt in de theorie en bij de praktijk slagen Cum Laude voor het verkeersexamen. Zij worden door burgemeester André Baars persoonlijk ontvangen op het gemeentehuis en ontvangen dan een Cum Laudediploma. Een hele eer, maar het is dan ook een knappe prestatie. De vrijwilligers zijn de hele dag bezig