Euro Shoe Group geïnteresseerd in Scapino

ERMELO/ REGIO - Macintosh Retail, het moederbedrijf van schoenenwinkelketens zoals Scapino en Dolcis, is vandaag failliet verklaard. Het faillissement geldt alleen voor het moederbedrijf. Alle schoenenwinkels blijven vooralsnog open.En er is belangstelling voor de overname van Scapino.

Macintosh verkeerde al tijden in zwaar weer. Het bedrijf bood zichzelf vorige week te koop aan, maar een geschikte overnamekandidaat werd niet gevonden. Dinsdag vroeg de retailer, met het hoofdkantoor op Maastricht Aachen Airport, faillissement aan. Gisteren ging het hoofdkantoor van DA Drogisterijen failliet en vorige week vroeg ook V&D uitstel van betaling aan. Waarom gebeurt dit juist rond de jaarwisseling? Retaildeskundige Paul Moers meldde aan NU.nl dat dit te maken heeft met een slechte kerstomzet. ,,Ze zien nu dat het niet meer kan bijtrekken. Dat is de reden dat deze ketens nu onderuit gaan." November en december zijn altijd belangrijke maanden voor de detailhandel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn deze twee maanden doorgaans goed voor 9 procent extra omzet.

Gezond

Er is uitstel van betaling aangevraagd voor de ketens Dolcis, Invito, Hoogenbosch Retail Group, Manfield en PRO Sport. Scapino valt hier geheel buiten. ,,Scapino is een gezond bedrijf,” zegt Alie Compaijen filiaalmanager van Scapino Ermelo. Scapino is van oorsprong een Drentse schoenenwinkel.Berend Ziengs startte met de schoenwinkelformule 'Ziengs schoenen' in Zweeloo, vervolgens in Assen, waarin schoenen werden verkocht in de hogere prijsklasse. Uit deze formule is vervolgens in de jaren ‘70 van de vorige eeuw de formule Scapino ontstaan. Compaijen maakt zich geen zorgen voor de toekomst. ,,We doen het gewoon goed." Euro Shoe Group (eigenaar van onder meer Bristol) zou zich al gemeld hebben om Scapino over te nemen.