Amendementen liggen klaar

ERMELO - Het belooft een spannende raadsvergadering te worden donderdag. Zeker voor bewoners van de Kerklaan en het Postlaantje. Immers de plannen van Uwoon voor dit gebied worden voorgelegd aan de raadsleden. ,,Het is nog geen gelopen race," zeggen omwonenden optimistisch.

BurgerBelangen Ermelo (BBE) zet aanstaande donderdag in op betaalbare appartementen voor jongeren, behoud van het dorpsgezicht en voldoende parkeerplaatsen ten opzichte van het aantal appartementen in het plan Postlaantje. Hiervoor heeft BurgerBelangen Ermelo een drietal amendementen klaarliggen.

Amendementen

Naar verwachting zal Progressief Ermelo met een amendement komen voor behoud van monumentale bomen en de Christen Unie over afspraken een Kwalitatief Woonprogramma (KWP). Het eerste voorstel ondersteunt BurgerBelangen. Het amendement gaat bijna over hetzelfde als één van de drie amendementen van BurgerBelangen. Het college is ondertussen ook in beweging gekomen. Er is een raadsbrief over het Postlaantje onderweg. Deze heeft voor de besluitvorming geen juridische status, maar is slechts informatief van aard.

Woningbouwprogramma

Vorige maand heeft de gemeenteraad het woningbouwprogramma vastgesteld. Hierin is besloten dat 20% koopappartementen dienen te zijn, onderverdeeld in de helft met een verkoopprijs onder de twee ton, een kwart tussen de € 200.000 en € 300.000 en een kwart boven de € 300.000. Uit deze verdeling blijkt dan heel simpel: bij een plan dat alleen bestaat uit koopappartementen, dient 50% te bestaan uit appartementen onder de € 200.000. Daarbij komt dat de wethouder heeft erkend dat appartementen met een verkoopprijs tot € 160.000 alleszins realistisch zijn. BBE is van mening dat dit staand beleid is. BurgerBelangen Ermelo hecht er veel waarde aan dat in het centrum voor een aanzienlijk breder aanbod wordt gebouwd. Het huidige plan valt echter binnen één (hogere) prijscategorie.

Karakter

In Ermelo is men het erover eens dat het gebied tussen het Postlaantje en de Kerklaan een stevige opknapbeurt verdiend. Het huidige plan vraagt om behoud van rechten èn uitbreiding van rechten in het bestemmingsplan. BurgerBelangen Ermelo is van mening dat daarbij in ieder geval het dorpse karakter behouden dient te worden. Dit is een belofte van verschillende partijen. Dat houdt in dat de hoogbouw in het plan moet aansluiten bij de omliggende bebouwing. Wij zitten niet te wachten op hoge hoekkastelen! Verder meent BurgerBelangen Ermelo dat het aanzicht van de Wegwijzer behouden moet worden. Dit kan door het pand te laten staan of door de voorgevel op te nemen in het plan. Het heeft de voorkeur van BurgerBelangen Ermelo dat de zorgfunctie van dit pand behouden blijft, zo nodig ten koste van de commerciële ruimte elders in het plan.
Het huidige plan biedt 61 parkeerplaatsen. Daarbij wordt uitgegaan van zes historische parkeerplaatsen op het bouwterrein. Bij de realisatie van het plan legt Uwoon het parkeerprobleem op het bordje van de gemeente en de omwonenden. In het verleden hebben 23 parkeerboxen op het terrein gestaan. Daarnaast worden de parkeerplaatsen voor het Jaarsma-gebouw gebruikt door bewoners en het terrein erachter wordt gebruikt als parkeerterrein sinds de parkeerboxen niet meer worden gebruikt. Met het plan van Uwoon wordt een ernstig parkeerprobleem gecreëerd dat de Ermelose gemeenschap tonnen gaat kosten om op te lossen.

,,Er moet wat gebeuren in dit gebied. Maar het voorgenomen plan zal op een aantal punten drastisch moeten worden aangepast," zegt Bart van der knaap (BBE). ,,Een bijkomstigheid is dat er vanuit de provincie en gemeente voor € 750.000 steun wordt gegeven aan een plan waarbij de burger zich niet gehoord voelt." De raad heeft aanstaande donderdag de sleutel in handen om hier wat aan te doen.