'Uwoon houdt gesprek met omwonenden af'

ERMELO - Een mediation tussen Uwoon en omwonenden van de Kerklaan en het Postlaantje hebben tot niks geleid. Uwoon heeft gewijzigde bouwtekeningen gemaakt en deze ingediend bij het college zonder echt met belanghebbenden om de tafel te gaan. Er is geen overleg met bewoners geweest, iets wat een uitdrukkelijk verzoek was van de raad en leidde tot een motie.

,,Het jammer is dat we nooit de gelegenheid hebben gehad om met elkaar te kijken naar de plannen en verschillende belangen kunnen afwegen,” vertelt Nelleke van der Plas namens de bewoners van de Kerklaan. Commissieleden kozen er dinsdagavond daarom voor om een hoorzitting te plannen zodat iedereen met elkaar om de tafel moet en er naar elkaar geluisterd wordt. ,,De bewoners moeten er samen uit zijn en dan pas gaan we samen verder, dat was het uitgangspunt voor de raad,” zei Karel de Greef (CDA). Duidelijk is dat omwonenden niet tegen woningbouw zijn op deze locatie. Daarom zijn ze gekomen met een plan van architect Ritsen. Echter Uwoon is eigenaar en bewoners moeten dus met hen aan tafel, partijen moeten elkaar vinden. ,,De kaders die de raad heeft gesteld, de stedenbouwkundige kwaliteit moet op orde zijn, maar het allerbelangrijkste is de balans tussen wat de grondeigenaar wil en wat er dragelijk is voor bewoners,” aldus De Greef.

Hoogbouw

Het gaat om de plannen voor het centrumgebied Dr. Holtropstraat/Postlaantje/Stationsstraat/Kerklaan. Volgens bewoners zijn het teveel woningen, waarvoor ononderbroken hoogbouw nodig is, die boven de omgeving uittorent. Ook zal het oude schoolgebouw De Wegwijzer verdwijnen en statige hoge bomen moeten wijken. ,,Wij zijn twee keer bij Uwoon uitgenodigd, maar er is geen spraken van overleg,” meldde Adriaan Versluis gisterenavond. Architectenbureau Ritsen heeft op eigen kosten een geheel ander plan gepresenteerd. ,,Een plan die kan voldoen aan de stedenbouwkundige eisen, een echte verrijking van dit gebied voor Ermelo,” pleitte Versluis. ,,Dit komt veel beter tegemoet aan de wensen van omwonenden.” Het voorstel van het college om een hoorzitting te agenderen is door de commissieleden ook met beide handen aangepakt.