Raadsleden prefereren woningbouw boven commerciële ruimtes in Fase 3

ERMELO - De Gemeenteraad krijgt over veertien dagen de mogelijkheid in te stemmen met de nieuwe plannen voor Verbinding Fase 3. ,,Een veel beter plan, maar dan wel met een bestemming waar we in de toekomst geen buikpijn van krijgen.” Zo omschrijft raadslid Leo van der Velden (SGP) de plannen voor de locatie waar voorheen Albert Heijn gevestigd was en waar ruimte voor horeca en dienstverlening is gecreëerd. Bijna alle raadsleden wensen namelijk dat de geplande commerciële ruimtes verdwijnen van de tekening en dat er ingezet wordt op woningbouw op de begane grond.

Het Centrum Management heeft momenteel de doelstelling dat men geen meter detailhandel meer erbij wil. Dat is op deze locatie ook niet toegestaan, maar de formulering van wat er wel mag is voor een aantal commissieleden te vrijblijvend. ,,Dit is het onderhandelingsresultaat, het is geven en nemen,” antwoordt wethouder Jan van den Bosch uiteindelijk. ,,De hoofdactiviteit is ondergeschikte detailhandel, dienstverlening, gemengde doeleinden. Daar zullen we op handhaven want detailhandel is voor ons echt ongewenst. De suggestie om woningen te bouwen op de begane grond nemen we mee. Om het actief te gaan wegbestemmen, dat is lastig. Dan moeten we de onderhandelingen heropenen.”

Bewoning

Zoals het nu is meegenomen in het bestemmingsplan wordt volledige detailhandel voorkomen. Een kledingzaak of supermarkt is op deze locatie niet mogelijk. Wel is er horeca toegestaan, maar ook is er naast het uitoefenen van bijvoorbeeld een kapperszaak de verkoop van shampoos ook mogelijk, zonder dat dit leidt tot een overtreding van de regels van het bestemmingsplan. ,,Juridische procedures hebben uitgewezen dat je bij een hondentrimsalon bijna een dierenspeciaalzaak kan beginnen dat 20 tot 50% van de onderneming mag zijn,” weet Karel de Greef (CDA). Voor de meeste Ermelose politici een extra reden om bewoning op begane grond, iets wat het huidige bestemmingsplan niet toelaat, toe te staan en dit voor te leggen aan de projectontwikkelaar Green.

Oorspronkelijke

De oorspronkelijke plannen van de projectontwikkelaar riepen veel weerstand op bij de burgers, de raad, maar ook de wethouder had daar geen goed gevoel bij. ,,Natuurlijk vonden we ook dat we als college dit niet zouden moeten willen, maar het bestemmingsplan lag er en dat liet heel veel bouwvolume toe," zei Van den Bosch al eerder. Deze nieuwe plannen zijn, na lang touwtrekken, teruggebracht naar 24 appartementen in plaats van 46 en de maximale bouwhoogte is geslonken van 13 naar 10 meter. Het onderhandelingsresultaat vraagt wel om een aanvullende investering van € 418.000,00. Deze kosten komen ten laste van de grondexploitatie De Verbinding.