Verhalen over Jonker Jan en Jonker Frits

ERMELO - Op woensdag 30 november vindt er weer een lezing plaats in de Immanuëlkerk. De lezing gaat deze keer over de jonkers uit Putten en wordt georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.

Op deze verenigingsavond zal Evert de Graaf in zijn lezing ingaan op het leven van de adel en in het bijzonder van de adellijke families Van Haersma de With en Schimmelpenninck. In de geschiedenis van familie Van Haersma de With zijn de jaren op de Salentein en de Berencamp, beide in Nijkerk, maar vooral op villa De Beukenheg in Putten, bepalend geweest. In het leven van Jonkheer Jan Minnema Van Haersma de With ( 1878-1965) speelden de jacht, de pacht en de politiek een grote rol. Als politicus zat Jonker Jan jarenlang voor de C.H.U. in de lokale en provinciale politiek. Hij was rentmeester van beroep en beheerde met grote zorg een omvangrijk gebied in de driehoek Putten, Nijkerk en Voorthuizen. Met name stond hij bekend als een echte Nimrod, een groot jager. Hij bleef ongehuwd en vermaakte al zijn bezit aan zijn vrijgezelle neef en opvolger,Frits (Jonkheer Frederik Johan Constantijn) van Schimmelpenninck ( 1918-1991). Deze beheerde een nog groter gebied. Hij was een excentriek man, over wie veel anekdotes de ronde doen. Door zijn conservatieve en conserverende beheer is het buitengebied van Putten haast ongerept en idyllisch gebleven. Hij leverde Putten en daardoor ook de provincie Gelderland mooie streken.
De lezing over deze interessante geschiedenis vindt plaats in de Immanuëlkerk en begint om 19.30 uur. De zaal is al om 18.45 uur open en de toegang is gratis.