Woningen nodig voor leefbaarheid kleine kern

ERMELO/ SPEULD - Net buiten de dorpskern op het kruispunt Garderenseweg en Lageveld in Speuld wordt een plan ontwikkeld voor veertien nieuwe woningen verdeelt op drie erven, geheel in boerderijstijl. De drie nieuwe woonerven hebben een eenvoudig en landelijk karakter en stralen de sfeer van boerenerven uit. De nieuwe woningen en bijgebouwen refereren aan agrarische bouwwerken zoals boerderijen, (kap)schuren en een hooimijt. Naast de landschappelijke inpassing vindt er ten noorden van het woongebied gemiddeld 2,8 ha natuurcompensatie plaats.

Vanmorgen ondertekenden projectontwikkelaar Robert Hoekstra, bouwbedrijfeigenaar Henk van de Kolk en wethouder Jan van den Bosch de samenwerkingsovereenkomst. ,,Dit project betekent veel voor Speuld,” stelt de wethouder. ,,Het is belangrijk voor het leefbaar houden van deze kern.” De overeenkomst is mede te danken aan de provincie Gelderland die hier de goedkeuring over uit moest spreken. ,,De provincie heeft ook een aantal ambities hierdoor kunnen realiseren,” aldus Van den Bosch. Het gaat hierbij om de compensatie die hierbij gerealiseerd gaat worden.

Starters

In het plan komt een vrijstaande woning, twee twee-onder een kap woningen, een rijtje van drie woning en acht-onder een kap woningen, zogenaamde starterswoningen. Alle woningen hebben twee eigen parkeerplaatsen naast de deur. De informele sfeer van het boerenerf wordt - behalve door de landelijke locatie - opgeroepen door een architectuur met meerdere uitgesproken elementen. Zo zijn de dakvlakken opvallend groot en de goten laag. De gevels worden uitgevoerd in baksteen met aardse kleuren en tinten die onderling (binnen de drie erven) maar weinig / niet van elkaar afwijken. Gepotdekseld hout kan met name voor de bijgebouwen toegepast worden. De openingen in de gevels (ramen en deuren) zijn eenvoudig, overwegend rechthoekig en refereren aan de functionaliteit van het boerenbedrijf. Detailleringen bieden kansen om elementen als luiken, schuifdeuren, raamindelingen of een deeldeur in de gevels van de nieuwe bebouwing ‘terug’ te laten komen.

Eind januari zal het plan ter inzage komen. Daarna zal er in het voorjaar worden gestart met de verkoop van de woningen. De verwachting is dat de bouw volgend jaar, na de bouwvak, van start kan gaan.