Dichtbij Jens door Ronald Mc Donald Huis

ERMELO - Mirjam en René Kannegieter staan eind juni voor een grote uitdaging omdat ze, ieder op eigen wijze, deel gaan nemen aan de Home Ride. Deze uitdaging staat echter niet in verhouding met de strijd die hun zoon Jens nu al acht maanden voert. Deze kleine jongen stopt telkens met adem halen en artsen kunnen geen oorzaak vinden.

Mirjam Kannengieter beviel op 19 mei 2016, na 33 weken zwangerschap van zoon Jens. ,,Het eerste kwartier leek alles goed te gaan, maar daarna werd hij steeds benauwder en ’s avonds werd besloten dat hij beademd moest worden.” Het jongetje werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle waar hij terecht kwam op de intensive care unit voor pasgeborenen. ,,Jens verbleef hier een week. Daarna kon hij terug naar Harderwijk.” De familie Kannegieter was dolgelukkig toen de baby uiteindelijk drie weken na geboorte naar huis mocht. Het geluk was echter van korte duur want Jens kreeg een virusinfectie op zijn toch al kwetsbare longen en hij werd met spoed naar Zwolle gebracht. ,,Daar heeft hij twee weken aan de beademing gelegen,” aldus Mirjam Kannegieter die altijd optimistisch blijft. ,,Het is zo’n vrolijk kind. En als hij zo opgewekt is, moeten wij het toch ook positief bekijken!”

Ronald Mc Donald Huis

Uiteindelijk verbleef Jens de tweede keer bijna vier weken in het Zwolse ziekenhuis. ,,Wij hebben die periode, evenals de eerste week na de geboorte, gebruik kunnen maken van het Ronald Mc Donald Huis. Dat heeft ons ontzettend geholpen. Je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij hem zijn.” Als het even niet goed ging met Jens werd het echtpaar gelijk gebeld en konden ze binnen vijf minuten bij hem zijn. ,,Ook de andere kinderen konden er slapen. Zo’n huis is heel belangrijk!” Ook hebben Mirjam en René Kannegieter er lotgenoten ontmoet. ,,Dat is fijn omdat zij begrijpen wat je voelt, zij weten hoe het is.”

Financieel

Jens heeft nog steeds ademstops en hij ligt regelmatig in het ziekenhuis. Een ziek kind, hoe klein ook, kan niet zonder zijn ouders. Het Ronald Mc Donald Huis is dan een mooie oplossing. Om financieel een steentje bij te dragen, gaan de ouders van Jens de sportieve uitdaging aan door deel te nemen aan de HomeRide. In estafettevorm wordt er op 24 en 25 juni 500 kilometer afgelegd in 24 uur. De tocht gaat dwars door Nederland. ,,Zo willen we geld inzamelen voor het Ronald McDonald Huis Zwolle en de afstand tussen ernstig zieke kinderen en hun ouders verkleinen. Zelf ga ik zelf proberen te fietsen," vertelt Mirjam, ,,mits de gezondheid van Jens het toelaat." René gaat mee als begeleider. De ouders zullen van 23 tot en met 28 januari collecteren om geld hiervoor op te halen.