Tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen geopend

ERMELO - Paul van der Heijden, directeur van RomeinenNu, opende vanmiddag de nieuwe tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ in museum Het Pakhuis. Hij benadrukte nog eens hoe bijzonder zo’n marskamp is. ,,Wees trots op wat jullie hebben. Het marskamp is een maf ding. Het is uniek, er is er maar één in Nederland, er zijn er geen in Engeland en slechts een paar in Duitsland. Er zijn wel wat strijdvelden gevonden, maar dit is het enige marskamp dat we kennen.”

Op de Ermelosche Heide zijn sporen gevonden van een Romeins legerkamp. Een compleet legioen van 6000 mannen heeft hier enkele dagen gebivakkeerd. Hun aanwezigheid is een groot raadsel, want het kamp ligt 35 km ten noorden van de toenmalige grens. ,,Speculeren mag!” zegt Van der Heijden die zeker denkt dat Ermelo met de nieuwe tentoonstelling en het marskamp een ankerpunt kan worden voor de ‘Romeinenbeleving’. ,,Ik vind het moedig wat jullie hier hebben gedaan, met minimale middelen een maximaal resultaat.” Lovende woorden voor de organisatie van museum Het Pakhuis, die met deze tentoonstelling nog meer inzet op de beleving. Vanmorgen in alle vroegte was ook Juan van der Roest naar Ermelo gekomen. Hij maakt deel uit van de re-enactmentgroep Fectio en heeft het Ermelose team ondersteund met zijn kennis op het gebied van de Romeinse historie, daar waar het gaat om de outfit. Het museum is dan ook een Romeins uniform rijker. ,,Een soldaten uniform dat hoort bij de periode dat het leger op het marskamp in Ermelo was,” legt hij uit. Van der Roest had vandaag een belangrijke taak. Hij moest het Romeins brood van bakker Harrie van Looijengoed keuren. Ook nam hij een kijkje in de keuken van restaurant In deVolksmond. Daar had de keukenbrigade een Romeins stoofpotje bereid. Beiden vielen goed in de smaak.

Landelijke potentie

Directeur Aimée Streefland is trots op het resultaat wat ze niet hadden kunnen realiseren als er niet zoveel medewerking was geweest van lokale bedrijven. ,,Samen met bouwbedrijf Kamphorst, schildersbedrijf Arie van Buuren, A1-signs, de Active Group en Veluwse Vachten hebben we enorm veel werk kunnen verzetten. Daar ligt de kracht van ons museum.” De realisatie van de tentoonstelling is de eerste fase van een groot project. Binnenkort volgt fase twee: het toevoegen van teksten in braille en het plaatsen van voelobjecten voor blinden en slechtzienden. Vervolgens komt ook het verhaal op het marskamp zelf meer tot leven. ,,Daar zullen we ook eind april een Romeinse themadag organiseren,” meldt de museumdirecteur. ,,Ondertussen hopen we dat meerdere partijen gaan meedenken om de Romeinen terug in Ermelo te brengen.” Streefland denkt hierbij aan kleine Romeinse museumobjecten in winkelvitrines met verwijzingen naar dit stukje historie, maar ook aan lokale producten die aansluiten bij dit verhaal. Unieke geschiedenis met landelijke potentie, zo omschreef Van der Heijden het vandaag.

Vanaf aanstaande zaterdag is de tentoonstelling voor iedereen te bezoeken. Het museum is geopend van half elf tot half vijf. www.hetpakhuisermelo.nl